صفحه اصلي | آرشیو اخبار | معرفی دانشگاه | چارت سازمانی | تماس با ما
شنبه ٠٣ فروردين ١٣٩٨
اخبار > بیماریهای منتقله از طریق آب و غذا


  چاپ        ارسال به دوست

به گزارش مجرد روابط عمومی معاونت بهداشتی دانشگاه

بیماریهای منتقله از طریق آب و غذا

لیدا ستارنژاد

کارشناس پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی آذربایجان غربی

 

بيماري‌هاي منتقله از آب و غذا بيماري‌هايي هستند كه از خوردن غذا و آشاميدن آب و نوشيدني آلوده ناشي مي‌شوند. پديده جهاني شدن و افزايش مسافرت‌ها و توسعه گردشگري و همچنين افزايش مصرف غذا درخارج از منزل در جوامع مختلف بيماري‌هاي منتقله از آب و غذا را به عنوان يك مشكل بهداشتي جهاني مطرح كرده است عوامل اين آلودگي باكتري‌ها، توكسين‌ها، ويروس‌ها و انگل‌ها هستند.

بيماري در تمام گروه‌هاي نژادي، سني و جنسي رخ مي‌دهد از لحاظ فصلي در تمام فصول سال بخصوص فصول گرم اتفاق مي‌افتد.افزايش مسافرت‌ها و افزايش مصرف غذا در بيرون از منزل و استفاده از غذاهاي آماده طبخ، شيوع اين بيماري‌ها را افزايش داده و به يك مشكل بهداشتي  تبديل كرده است.

این بیماریها به دلیل ایجاد اسهال می‌توانند موجب از دست رفتن آب و املاح بدن فرد بیمار شده و منجر به عوارض کم‌آبی و حتی مرگ انسان در طی مدت کوتاهی شود از این رو باید این‌گونه بیماری‌ها را در همه افراد به خصوص در کودکان جدی گرفت.

 

 راه انتقال در تمام موارد گوارشي و دهاني است.

بيماري‌هاي منتقله از غذا به دو دسته عمده تقسيم مي‌شوند:

 عفونتهاي منتقله از غذا (Foodborne infections)

 اين عفونت‌ها از مصرف غذا يا آشاميدني آلوده به باكتري، ويروس يا انگل ناشي مي‌شوند

 مسموميت منتقله از غذا يا مسموميت غذايي  (Foodborne intoxication or food poisoning)

 مسموميت منتقله از غذا از مصرف غذا يا نوشيدني كه قبلاً با يك سم آلوده شده ناشي مي‌شود

 علائم باليني:

علائم و نشانه‌هاي باليني در اغلب بيماري‌هاي منتقله از آب و غذا شامل اسهال، تهوع، استفراغ و كرامپ‌هاي شكمي است اين نشانه‌ها بطور متوسط در مدت 24 تا 48 ساعت بعد از عفونت ظاهر شده و براي يك تا دو روز ادامه مي‌يابد.

 پيشگيري از بيماري‌هاي منتقله ازآب و غذا

 -   برای پیشگیری از بیماری‌های منتقله از راه آب و غذا باید از آب و غذای سالم و بهداشتی استفاده کرد.

-    آب آلوده به راحتی از طریق نوشیدن یا استفاده جهت تهیه مواد غذایی، شستشوی میوه و سبزی‌ها می‌تواند موجب انتقال بیماری شود.

-    باید توجه داشت یخ زدن موجب از بین رفتن میکروب‌ها نمی‌شود بنابراین یخی که از آب آلوده تهیه شده باشد می‌تواند موجب انتقال آلودگی و ابتلا افراد به بیماری شود.

-    کنسروها در صورت آلودگی می‌توانند موجب ایجاد مسمومیت‌های خطرناکی شوند لذا قبل از مصرف حتما باید به مدت 20 دقیقه کنسروها را جوشاند.

-    مواد غذایی مانند گوشت، ماهی، تخم مرغ به طور کامل پخته شده و از مصرف نیم پز این مواد خودداری شود.

-    باید توجه شود که رشد باکتری ها در دمای یخچال متوقف نمی شود بلکه  با سرعت کمتری انجام می گیرد بنابراین ضروریست مواد غذایی پخته شده پس از خارج کردن از یخچال به طور کامل گرم و سپس مصرف شوند.

-   اصل مهم دیگر در پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های منتقله از آب و غذا؛ رعایت بهداشت فردی در هر شرایط است. اگر فردی تمام موارد گفته شده را رعایت نماید ولی با دستان آلوده شروع به غذا خوردن کند آلودگی به راحتی وارد بدن خواهد شد. دست افراد در طول روز در اثر تماس با محیط اطراف آلوده می‌شود و اگر به درستی با آب و صابون شستشو نشوند می‌توانند انواع بیماری‌ها را انتقال دهند.در شستشوی دست‌ها باید تمامی نقاط دست از جمله بین انگشتان، زیر ناخن‌ها، مچ‌ها، پشت دست و گودی کف دست را به صابون آغشته کرد و با آب شست.

-    اگر به هر دلیلی فردی مبتلا به اسهال و یا استفراغ شد باید حتما به پزشک مراجعه کرده و از خوددرمانی پرهیز نماید. جبران آب و املاح از دست رفته در بیماران مبتلا به اسهال بسیار اهمیت دارد. استفاده از پودر ORS و تجویز مایعات از جمله آب میوه های طبیعی، بدون اضافه کردن شکر توصیه می‌شود.

ده دستور طلايي سازمان جهاني بهداشت براي تهيه غذاي سالم

 سـازمان جهانـي بهداشـت بـراي تهيـه غـذاي سـالم بـه مـنظور پيشـگيري از عفونـت‌هـا و مسموميت‌هاي منتقله از غذا دستورات دهگانه زير را تهيه كرده است :

 1- روش‌هاي فرآوري مناسب غذاها را براي سلامتي آن انتخاب كنيد.

2- غذا را بطور كامل بپزيد.

3- غذاهاي پخته شده را در اسرع وقت مصرف كنيد.

4- غذاهاي پخته شده را در یخچال نگهداري كنيد (در درجه حرارت كمتر از 4 درجه).

5- غذاهاي پخته شده را موقع مصرف بطور كامل مجدداً گرم كنيد.

6- از تماس غذاهاي پخته شده و مواد غذايي خام جلوگيري كنيد.

7- در هنگام تهيه غذا دست‌ها را بطور مكرر بشوييد.

8- تمام سطوح آشپزخانه را به دقت تميز نگهداريد.

9- غذاها را از دسترس حشرات، جوندگان و ساير حيوانات حفظ كنيد.

10- براي تهيه غذا از آب سالم استفاده كنيد.

 


١٥:٠٠ - يکشنبه ١٩ اسفند ١٣٩٧    /    شماره : ٢٣٢٧٢    /    تعداد نمایش : ١٢١


نظرات بینندگان
این خبر فاقد نظر می باشد
نظر شما
نام :
ایمیل : 
*نظرات :
متن تصویر:
 

خروج