صفحه اصلي | آرشیو اخبار | معرفی دانشگاه | چارت سازمانی | تماس با ما
شنبه ٣١ شهريور ١٣٩٧
اخبار > توصیه های بهداشت محیطی سفرهای نوروزی


  چاپ        ارسال به دوست

به گزارش معاونت امور بهداشتی

توصیه های بهداشت محیطی سفرهای نوروزی

تهیه شده توسط گروه بهداشت و محیط معاونت بهداشتی دانشگاه

بهداشت مواد غذایی

1-      غذای آماده به مصرف را رو باز نگهداری نکنید.

2-      غذاهارا ازدسترس حشرات . جوندگان وسایر ناقلین دورنگه دارید .

3-      از ظروف یکبار مصرف گیاهی یا آلومینیومی برای نگهداری غذای داغ استفاده کنید.

4-      جهت مصرف نوشیدنی داغ( چای، آب جوش، قهوه و شیر) از لیوان یکبار مصرفمناسب ترجیحا" گیاهی یا کاغذی استفاده کنید.

5-      کیسه های پلاستیکی سیاه بازیافتی جهت بسته بندی موادغذایی،غیربهداشتی است و برای این منظور استفاده نشود.

6-      ازخرید و مصرف پنیر های محلی جداخودداری نمایید .

7-      قوطیهای کنسروسالم بوده و باید فاقدهرگونه بادکردگی،فرورفتگی،ضربدیدگی و زنگزدگی باشند .

8-      غذای کنسروی مطئمن ترین غذا در طول سفراست.

9-      کنسروها را پس از اطمینان از تاریخ مصرف آن و دارا بودن مجوز وزارت بهداشت باید به مدت 20 دقیقه قبل از مصرف بجوشانید

10-  تخم مرغ راهرگزنشویید ودرصورت شستن سریعا مصرف کنید .

11-  تخم مرغ های شکسته وترک خورده بیشتردرمعرض آلودگی هستند بنابراین خطربهداشتی دارند .

12-  آب سالم،دست تمیز،غذای سالم ضامن سلامتی است .

13-  ازخریدهرنوع موادخوراکی ازفروشندگان دوره گردخودداری نمایید .

14-  از استفاده از خوراک هایی مانند لواشک، آب میوه های سنتی مانند آب زرشک و آب آلو که بصورت غیر بهداشتی تهیه و عرضه می گردد خودداری کنید.

15-  درصورت تمایل به خوردن بستنی از بستنی دارای پروانه بهداشتی استفاده نمایید.

16-  غذارا بطورکامل بپزید .

17-  غذاهای پخته شده نباید بیش از دو ساعت در دمای محیط نگهداری شود و بیشتر از یکبار نباید گرم شود

18-  از حمل مواد غذایی پخته در طول سفر که بیش از دوساعت زمان می برد خود داری نمایید.

19-  سعی شود غذای پخته را گرم مصرف نمایید.

20-  سعی کنید غذاراتازه وبرای مصرف یکبارتهیه نمایید.

21-  در صورت عدم دسترسی به یخچال و یا یخدان از مصرف مجدد غذایی که بیش از ۲ ساعت از طبخ آن می‌گذرد خودداری کنید.

22-  همیشه بسته غذایی خود و کودکتان را بر روی یخ قرار دهید و در صورتی که یخچال موجود است آن را به یخچال منتقل کنید.

23-  در هنگام سفر غذا باید آخرین وسیله‌ای باشد که می‌خواهید همراه ببرید و تا لحظه قبل از حرکت باید در یخچال نگهداری شود.

24-  غذاهای پخته شده را از غذاهای خام جدا کنید .

25-  از مصرف سالاد الویه باستثنای سالاد الویه بسته بندی شده صنعتی به عنوان غذای مسافرتی اکیدا خودداری نمایید.

26-  درهنگام خرید موادغذایی بسته بندی شده به تاریخ تولید،تاریخ مصرف (انقضا) وپروانه ساخت و نحوه نگهداری نوشته شده بر روی بسته آن توجه داشته باشید .

27-  ازخرید و مصرف شیرینیجات وتنقلات حاوی رنگهای مصنوعی به شدت پرهیزکنید.

28-  ازمصرف مجددروغن حرارت دیده جداخوداری نمایید .

29-  روغن مایع رادرمحل خنک دورازنورو هوا نگهدارید .

30-  ازحرارت دادن زیاد و طولانی روغن مایع خودداری کنید .

31-  نمک راکم مصرف کنید وآنهم ازنوع تصفیه شده یددار باشد.

32-  برای پیشگیری ازبیماریهای روده ای حتما میوه وسبزیجات را با محلول گندزدا بعد از شستن گندزدایی نمایید.

33-  یکی ازراههای پیشگیری ازابتلا به کیست هیداتیک سالم سازی سبزیجات می باشد .

34-  سالمسازی سبزیجات شامل 4 مرحله است :1- پاکسازی ازگل ولای  2- انگل زدایی بامایع ظرفشویی   3- گندزدایی  4- شستشو با آب

35-  در صورتی که سالاد را شخصا درست می‌کنید حتما آن را قبلا سالم سازی نمایید

36-  درهنگام سفرتوصیه میشودبه همراه غذا "ماست"  مصرف کنید.

37-  توصیه میشود به هنگام سفرازلیموترش ویا آبلیموبه همراه غذا استفاده نمایید.

38-  از خرید و مصرف گوشت دام هایی که به صورت غیر مجاز کشتار می شوند مانند گوشت های قطعه شده فاقد مشخصات، گوشت چرخ کرده آماده و لاشه های فاقد مهر کشتارگاه باید خودداری شود

39-  برای حمل گوشت، مرغ و ماهی حتما از یخدان استفاده و دقت کنید مواد غذایی خام با پخته تماس نداشته باشد.

40-  برای رفع انجماد، گوشت، مرغ و ماهی را بیرون از یخچال، ماشین و یا فضای باز بیرون یا منزل قرار ندهید.

41-  در صورتی که در سفر غذاهای گوشتی همراه دارید باید قبل از مصرف آن را کاملا حرارت دهید.

42-  گوشت، مرغ، ماهی و تخم مرغ را فقط از مراکز مجازی که زیر نظر سازمان دامپزشکی کشور هستند تهیه فرمایید.

43-   برای تهیه سالاد یا خرد کردن نان و سبزیجات از چاقوها و تخته‌های جداگانه استفاه کنید.

44-  دستها و تمام سطوح و وسایل آماده سازی غذا را با مایع ظرفشویی و آب گرم قبل و بعد از تماس با گوشت مرغ و ماهی خام بشویید.

45-  زمانی که در بیرون از منزل کباب می‌پزید، از ظروف تمیز برای کباب‌های پخته استفاده کنید و هیچوقت ظروفی را که در آنها گوشت خام قرار داشته و هنوز شسته نشده است برای کباب‌های پخته استفاده نکنید.

46-  شیر و فرآورده‌های آن را حتما به صورت پاستوریزه مصرف کنید.

47-  بهتر است سبزیجات به صورت پخته مصرف شوند.

48-  بهترین میوه‌هایی که برای مسافرت می‌توان همراه داشت میوه‌هایی مانند موز، سیب و پرتقال هستند که برای مصرف باید پوست آنها کنده شود.

49-  در صورت بروز هرگونه علایم تهوع، ‌استفراغ و اسهال به اولین مرکز درمانی مراجعه کنید

50-  رعایت بهداشت فردی از جمله شست‌وشوی مکرر دست‌ها با آب گرم و صابون و کوتاه نگه داشتن ناخن‌ها به حفظ سلامت کمک می‌کند.

51-  برنج بعد از پختن سریعا باید مصرف شود.

52-  برای طبخ و مصرف غذا از ظروف تمیز استفاده کنید.

53-  باید از خوردن غذا و آشامیدنی ها در رستوران ها و مراکز عرضه مواد غذایی که موازین بهداشتی را رعایت نمی کنند و یا کارکنان آنها کارت بهداشت معتبر ندارند، خودداری کنید

54-  تا حد امکان غذا را شخصا آماده کرده و از مصرف مواد غذایی در رستوران و غذاخوری‌های نامطمئن و یا خرید مواد غذایی از دستفروشان خودداری کنید.

 

بهداشت آب

1-      پیش از استفاده از آب آشامیدنی در پارک ها،کنار جاده ها و تفرجگاه ها به تابلوهای هشدار دهنده آن دقت کنید.

2-       آب را فقط از منابع مطمئن تهیه کرده و یا از آبهای بطری شده استفاده کنید.

3-      از خوردن آب بطری شده یخ زده خودداری کنید.

4-      یخ را از مراکز مطمئن تهیه نموده و از مصرف یخ‌هایی که در شرایط غیر بهداشتی و روی زمین نگهداری یا خرد می‌شوند خودداری کنید.

5-      از مصرف آب‌های سطحی، چشمه‌ها و دریاچه‌ها خودداری کنید.و آب مصرفی خود را از منابع مطمئن و شبکه های آبرسانی تهیه کنید.

6-      نباید از لیوان های یکبار مصرف و شفاف برای نوشیدنی های گرم استفاده شود.     

7-      همیشه ازآب لوله کشی یاجوشیده یاگندزدایی شده استفاده نمایید .

8-      ازمصرف یخ غیربهداشتی خودداری کنید .

9-      ازشستن البسه وظروف درآبشهرهای عمومی خودداری کنید .

10-  آب آلوده یکی ازمهمترین عوامل انتقال بیماری است .

11-  آب سالم به همان اندازه که برای نوشیدن مهم است برای تهیه موادغذایی نیزاهمیت دارد .

12-  بروز بسیاری ازبیماریهای حاد روده ای ازطریق آب و غذاست .

13-  بطریهای پلاستیکی آب رادرفریزربرای انجماد قرارندهید،چون این کارباعث آزادسازی سم دیوکسینازظروف پلاستیکی میشود.

 

توصیه های مربوط به منع مصرف دخانیات

1-     کشیدن سیگار اولین گامی است که در جاده اعتیاد می گذارید.

2-     بیایید سیگار را از دست جوان بگیریم قبل از آنکه سیگار جوان را بگیرد.

3-     با دود سیگار، روح و جسم خود و فرزندانمان را نسوزانیم.

4-     آیا می دانید: مصرف دود ثانویه سیگار برای افراد غیر سیگاری مضرتر از دود سیگار برای سیگاری ها است؟

5-     آیا می دانید : سیگار 4 هزار ماده سمی و 40 عنصر سرطانزا دارد.

6-     آیا میدانید: 7000ماده شیمیایی در دود سیگار و قلیان وجود دارد که 70 نوع آن سرطان زا است

7-     آیا میدانید: دخانیات دومین عامل مرگ در جهان سالانه موجب مرگ 7 میلیون نفر می شود.

8-     آیا میدانید:  900هزار نفر از مردم جهان سالانه در اثر مواجهه با دود دخانیات جان خود را از دست می دهند.

9-     آیا میدانید: تنباکوهای معطر حاوی بنزن است که ظرف 15 سال در فرد مصرف کننده ایجاد سرطان خون می کند.

10- البسه، دیوار، وسایل و لوازمی که با دود دخانیات در تماس هستند به مواد شیمیایی خطرناک آلوده می شوند که موجب مسمومیت کودکان در اثر تماس با سطوح آنها می شود.

11- کشیدن سیگار و قلیان در اماکن عمومی، تجاوز به حقوق دیگران است و از استعمال آن در اماکن عمومی خود داری نمایید.

پسماند

1-     آب و خاک موهبت الهی است، در حفظ آن کوشا باشیم.

2-     با تفکیک مواد و بازیافت آن زندگی زیباتری را تجربه کنیم.

3-     اگر زمین را از آلودگی ها حفظ نکنیم ما هم در این آلودگی ها غرق خواهیم شد.

4-     از ریختن پسماند در معابر و اطراف منازل خودداری کنید.

5-     پسماند خانگی نباید بیشتر از 24 ساعت در خانه نگهداری شود.

6-      از ریختن پسماند در جوی و نهرها جدا خودداری کنید.

7-     برای جلوگیری از نفوذ حشرات و جوندگان موذی: خانه و محل زندگی خود را پاکیزه نگهدارید.

8-     برای جلوگیری از نفوذ حشرات و جوندگان موذی: آشغال و پسماند را در ظروف دربدار قابل شستشو جمع آوری کنید.

9-     فرهنگ و تربیت زیست محیطی را از کودکی به فرزندانمان بیاموزیم.

بهداشت هوا

1-     شهروند عزیز بیایید با معاینه فنی خودروهایمان سهمی در پاکیزگی هوای شهرمان داشته باشیم.

2-     برخودداری از هوای پاک حق همه است.

3-     در هنگام آلودگی هوا طبق اعلام مراجع ذیصلاح قانونی اقدام شود.

4-     در هنگام آلودگی ریز گردها در مناطق مرتبط خروج از منزل به حداقل برسد و حتما" از ماسک مناسب استفاده شود. در صورت عدم وجود ماسک با دستمال یا چفیه و یا موارد مشابه جلوی دهان و بینی رو بگیریدو

 

بهداشت پرتوهابه پرتو خورشیدی

پرتوهایفرابفش خورشید عامل اول سرطان پوست، پیرپوستی زودرس و کاتاراکت در کشور می باشد.

1-     از برخورد مستقیم نورخورشید با بدن  به ویژه از ساعت10 صبح لغایت 14 جلو گیری کنید.

2-     در سایه،  تشعشعات نورخورشید تا 50 درصد کاهش می یابد لذا اقدامات حفاظتی فردی در سایه هم لازم می باشد.

3-     در فضای باز ترجیحا" از کلاه لبه دار که لبه های آن حداقل 7سانتی متر می باشد یا با هر وسیله دیگر که بتواند قسمت های لخت صورت و گردن را حفظ کند استفاده شود.

4-     در فضای باز حتما" از عینک آفتابی ( ضدپرتوهای فرابنفش خورشیدی با فاکتور حفاظتی تا 400 نانو متر ) استفاده کنید.

5-     به انعکاس تشعشعات ناشی از برخورد نور خورشید با زمین به ویژه ماسه ها ( ماسه های کنار سواحل بخصوص) توجه جدی نمایید.

6-     به سایه ابرها اعتماد نکنید.

7-     در ارتفاعات پرتوگیری بیشتر می شود لذا در هنگام حضور در ارتفاعات دقت بیشتر شود.

8-     از برنزه کردن در سواحل خود داری کنید.

9-     جهت حفاظت پوست در مقابل پرتو خورشیدی از گرم های ضد آفتاب مناسب مجوز دار استفاده نمایید.( ترجیحا" کرم های ضد آفتاب با حداقل SPF 30 استفاده شود)

در صورت مشاهده تخلفات بهداشتی در مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی و اماکن عمومی، مراتب را به سامانه مردمی رسیدگی به شکایات وزارت بهداشت به شماره 190 اطلاع دهید.خ

 

 


١٤:١١ - سه شنبه ٢٢ اسفند ١٣٩٦    /    شماره : ١٨٢١٢    /    تعداد نمایش : ١٦٣


نظرات بینندگان
این خبر فاقد نظر می باشد
نظر شما
نام :
ایمیل : 
*نظرات :
متن تصویر:
 

خروج