صفحه اصلي | آرشیو اخبار | معرفی دانشگاه | چارت سازمانی | تماس با ما
شنبه ٠٦ خرداد ١٣٩٦
اخبار > طب سنتی و ماه مبارک رمضان


  چاپ        ارسال به دوست

به گزارش پایگاه خبری و اطلاع رسانی وب دای آذربایجان غربی

طب سنتی و ماه مبارک رمضان

دکتر ابراهیم خلیل بنی حبیب دستیار تخصصی طب سنتی از دانشکده طب سنتی تبریز میهمان برنامه ساغلیق تلویزیونی در تاریخهای 30 خرداد و 6 تیر ماه 1394 بود .

وی در خصوص خواص روزه چنین گفت :

پیامبر اکرم(ص) می فرمایند: لکل شیء زکاة و زکاةالاَبدان الصیام

هرچیزی زکاتی داردو زکات بدن روزه است (میزان الحکمه ج 7 ص 3208)

خواص روزه :

1- بدن روزه دار گرم است و باعث می شود بلغم های غلیظ چسبیده به روزنه های بدن را بسوزاند و حرارت ایجاد کند.

2- ماده رسوبی هر خلطی را که رسوب کرده و سودا را نیز می سوزاند.

 

دکتر بنی حبیب در ادامه توصیه های غذایی برای مزاج های گوناگونرا به شرح ذیل عنوان کرد :


توصیه های غذایی ماه رمضان برای مزاج های گوناگون


الف) مزاج های گرم و خشک


اینها لاغر اندام با استخوان بندی کشیده به مزاج های تند و عصبی مشهورند – بسیار عجول و شتابزده عمل می کنند – خوابشان اندک – وزنشان چندان افزایش پیدا نمی کند – نبض شان تند – گرمای بدنشان بالا – دارای پوست های خشک و رگ های برآمده اند

الف)روزه دارانی که صاحب مزاج گرم و خشک هستند توصیه می شود.

1- از مصرف مواد خشک به افراط اجتناب ورزند .

مواد خشک عبارتند از : گردو- فندق- بادام- سنجد- ته دیگ برنج – سرخ کردنی ها – چیپس – پفک – انواع بیسکویتها – شکلات – شیرینی جات قنادی – کباب

در صورت مصرف در ماه رمضان بایستی با مصلحات منا سب جلوی ضرر اینها گرفت

خوردن شیر طبیعی جوشانده شده یک مصلح مناسب برای رفع ضرر مواد خشک برای لاغر اندام های خشک مزاج می باشد.

گردو+پنیر  از خشکی گردو می کاهد

مصرف میوه های مرطوب و آب دار توصیه می شود

مواد غذایی لعاب دار و ژله ای مانند پاچه گوسفند، پای مرغ

2- از مواد نفاخ نیز باید اجتناب کرد

اجتناب از مواد نفاخ و یا با مصلحات  بادشکن  نفخ آنرا بشکنند

حبوبات را پخته – آب آنرا دور بریزید

عدس + پودر آویشن

باقلا+گلپر

سایر حبوبات را جوشانده زیره یا عرق نعناع با نبات یا زنجبیل بصورت جوشانده یا شربت زنجبیل یا پودر جوشانده دارچین مصرف کنند

باقلا و حبوبات عطش آورند و مصلحات فوق جبرانی برای عطش آنهاست

داروهایی مثل زنجبیل – زیره-زینال باید بعنوان بادشکن بکار برده شوند .

در غیر اینصورت برای مزاج های گرم و خشک خوب نیستند چرا که خون را غلیظ و عطش فراوان می آورند و کبد را خشک میکنند

3- میوه های مرطوب و آب دار بخورند

میوه های سرد و گرم را باهم میل کنند

بهنگام سحر و افطار میوه های با طبیعت سرد وآبدار مصرف کنند اینکار بهتر از نوشیدن آب فراوان است ( آب به سرعت تشنگی را برطرف وبه سرعت هم دفع می شود و نمی تواند مانع عطش روزه دار در طول روز گردد)

میوه ها و سبزی ها با طبع خنک و آبدار رطوبت را در بدن حفظ می کنند و بهتر از مصرف آب مقرون به فایده هستند

میوه های پیشنهادی درماه رمضان :

انواع آلوها – انگور – خربزه – سپتان – کنار – هندوانه – گرمک – طالبی – زردآلو – هلو – هلو انجیری – شلیل – ازگیل – گیلاس – توت سیاه – شاه توت – انواع مرکبات

میوه های خشک وگرم مثل خرما با مصلح

اگر خرما عطش ایجاد کند – شربت های سرد و لعاب دار مانند:

شربت بنفشه – نیلوفر – تخم شربتی – اسفرزه – شربت تخم خیار و سکنجبین

سبزیهایی  مثل :

گشنیز- فرفه – تره – طانی – برگ لطیف انگور – دیواسی

غذاهایی مانند :

سوپ سبزی جات فصل – سوپ کلم – خورشت کرفس – خورشت ریواس – خورشت کدو – کدو حلوایی آب پز

6-برنج آبکش خوب نیست و کته بهتراست( کته+ پودر سبوس برنج )

یا با سبزیجات طبخ شود مثل کته گشنیز – کته سبزی پلو بدون سیر

7 – تخم مرغ آب پز نیم برشت که زرده آن شل باشد اشکالی ندارد

نیمرو و آب پز سفت اجتناب شود زیرا عطش آور است

 

ب) مزاج گرم و تر


این افراد : گرایش به چاقی دارند – گوشت بدنشان زیادتر از دیگر مزاج ها هستند – غلبه خون دارند – بافت های بدنشان نرم و مرطوب و خونسازی در آنان زیاد است

 خواب خوبی دارند خواب عمیق و زود بخواب می روند .

خروپف آنان نیز زیاد است – نرم خو – مهربانتر از سایر مزاج ها هستند .

این مزاج ها بیشترین استفاده از ماه رمضان را می برند

توصیه به روزه داران مزاج گرم و تر

1.از خواب زیاد بپرهیزند

2.بعد از سحر نخوابند مگر با فاصله 1- 1.5 ساعت از سحری-خواب روز برایشان بد است مگرخواب قیلوله (0.5تا1ساعت)قبل از نماز ظهر

3.حجم غذا را کاهش دهند

غذای خشک و کم حجم بیشتر استفاده نمایند .

غذاهایی مثل :

خروس جوان ، جوجه مرغ ، کباب بره گوسفند با پودر سماق ماهی سفید گپور .

سایر ماهی ها : خواباندن در پودر زنجبیل یا دارچین ، زیره ، انیسون شیرین، آب لیمو ترش (که ) قبل از پختن خوابانده شده باشد.

-         کباب یا خورشت گوشت .

-         برنج و نان به حداقل رسانده شود.

-         از گوشت گاو پرهیز شود.

3.میوه و سبزی مثل :

لوبیا سبز ، کاهو ، گشنیز،خرفه،ترب و برگ ترب سیاه و سفید و قرمز ، برگ لطیف انگور ، ریواس وکاسنی.

میوه :

خربزه ، ازگیل ، زالزالک ، آلبالو ، گیلاس ، غوره ، انار ، کُنار، لیمو ترش ، پرتقال ، گریپ فورت ، سیب و بهِ .

مصلحات  :

هسته زرد آلو ، شربت رب انار ،  آب انار تازه ، گوجه سبز درختی و آبغوره خانگی.

 

ج ) مزاج های سرد و خشک :


بسیار لاغر ، اشتها نامرتب و ریز خواری دائم دارند ، بسیار رویایی و زود رنج ، عاشق پیشه ، گاهی نفرت جای عشق را بسرعت می گیرد ، پوستشان خشک و حساس است ، انسداد عروق در آنها بیشتر از دیگر مزاج ها است.

توصیه به سرد و خشک ها :

1.از خشک بارها کمتر استفاده کنند.

از موادی مثل شربت های لعاب دار مثل شربت سکنجبین عسلی ، شربت اسطوخودوس و نعناع  و شربت بالنگو  و کمپوت های بالنگ و سیب و گلابی استفاده نمایند

دم نوش های گاو زبان ، بابونه ، گزنه و اسطو خودوس ، نعناع  و پونه با عسل مفیدند.

 

2.غذاهایی مثل :

 گوشت گوساله بسیار جوان با دارچین ، زیره ، گوشت گوسفند ، شیر برنج عسلی ، حریره بادام ، شله زرد زعفرانی یا دارچینی استفاده نمایند

3.میوه های گرم مثل : خربزه -  انگور- انجیر سفید یا قرمز  -  توت سفید مفید است .

4.سبزیجات : مرزه ، تلخون ، تره ، ریحان سبز و بنفش ، پیاز چه ، شوید ، شاهی ، برگ و ساقه لطیف کرفس و کنگر استفاده نمایند.

 

د)مزاج سرد و تر :


افرادباگرایش چاقی ( با افزایش چربی ) اضافی در بدن ، پهلوها و باسن و ران ها.

تنبل و پرخواب ، کم تحرک ، گوشت تنشان  شل و لخت است

فراموشی دارند ، حرکاتشان آرام است، از گرما خوششان می آید و از سرما گریزانند و از ماه رمضان بهره فراوان می برند.

توصیه ها :

1.از خواب زیاد بپرهیزند چون دچار نسیان می شوند

2.خواب روز برایشان مفید نیست

3.بعد از سحری نخوابند یا با فاصله یک و نیم ساعت از سحری بخوابند.

4.حجم غذا را کاهش دهند ،از میوه و سبزیجات دارای طبیعت گرم و خشک استفاده کنند مثل خشکبارها  : پسته ، بادام ، فندق ، بادام هندی .

5.خرما ، گردوی تازه و خشک ، انجیر ، سیب ، زالزالک  و انگور مفید است

6. غذا ها : گوشت گوسفند با گردو ، بادام  ، فندق و پسته بو داده ، فسنجان با گردو و رب انار.

 

حدیث :

صُومُو  تَصحُ: روزه بگیرید تا سالم بمانید

المعده بیت کل داء: معده خانه هر بیماری است.

 

 آداب روزه داری :

-         کودکان را بر سر سفره افطاری و رسمی بنشانید ( روزه کله گنجشکی )

-         کم خوری در این ماه

-    انسان با یک چهارم غذایی که می خورد زنده است و نیازی به خوردن حجم اضافی غذا نمی باشد.

-         افطار را با خرما و آب ولرم باز کنید یا با شیر گرم و خرما .

-         هرگز با آب یخ افطار نکنید

-         چشیدن نمک قبل و بعد از غذا.


توصیه های عمومی :

-         آب و مایعات را وسط غذا نخورید.

-         میوه را یک و نیم ساعت بعد از افطار بخورید.

-         چای کمرنگ بخورید.

-         خوددداری از مصرف فست فودها.

-         غذا را داغ داغ تناول نکنید.

-         بدون سحری روزه نگیرید.

 

برای جلو گیری از تشنگی در ماه رمضان تدابیر زیر مفید است :

1-  در وعده سحری از غذاهای خشک- شور – چربی – شیرین – پر ادویه و قند- سرخ شده و مصرف گوشت بیش از حد پرهیز شود.

2-  مصرف آب در بین وعده های غذایی به منظور پیشگیری از تشنگی کار صحیحی نیست زیرا باعث بروز نفخ و اختلال هضم می شود.

3-     مصرف قهوه کاکائو و چای پر رنگ به علت مدر  بودن تشنگی را تشدیدمی کند.

4-  در وعده افطارو سحر کمتر از غذاهای نشاسته ای استفاده شود زیرا برای هضم شدن به آب بیشتری نیاز دارند.

5-     از حلیم – کله و پاچه بخصوص در سحر ی خود داری شود.

6-     عدم مصرف آب یخ.

7-     عدم مصرف سیر .

8-     عدم خوابیدن بعد از سحری مگربا 5/1 ساعت فاصله از سحری بلامانع است .

9-     پرهیز از ورزشهای سنگین و سخت که باعث بروز کم آبی می شود.

10-اجتناب از حمام – سونا

11-در افطاربرای رفع تشنگی جرعه جرعه آب نوشیدن.

12-عدم مصرف آنتی بیوتیک در سحری

 

کمک به رفع تشنگی در طول روزه داری

1 – شروع افطار با خرما  +آب ولرم یا شیر ولرم

2- غذای ابتدای ماه رمضان سوپ ها و اسفیدباجات(گوشت جوجه مرغ) و سبزیجاتی   مثل  اسفناج- کدو-   ماش ( پوست گرفته ) جو.

3- فرنی آرد جو+ روغن بادام و شکر (  شکر اینجا مصلح است  )

4- مصرف مربای آمله در وعده افطار یا سحری

5- نوشیدن شربت جلاب.

 

دستور شربت جلاب : یک کیلو گرم شکر + 3 کیلو گلاب را روی حرارت ملایم جوشانده کف آنرا گرفته تا نصف شود+ یک گرم زعفران اضافه کرده و شربت فوق را داخل یخچال نگهداری کنید و موقع مصرف با آب رقیق بنوشید.

 

6- ماء الشعیر : جو یک برابر ، آب 15 -10 برابر خیسانده  روی حرارت قرار دهند  به محض شکفتن جو ها از حرارت بر دارند صاف کرده  نیم گرم بنوشند.

7- شربت لیمو- شکر + مقداری آب لیموی تازه اضافه کرده  و   یک شبانه روز بماند صاف کرده قدری با آب لیمواضافه کرده روی حرارت قوام آورد . موقع مصرف با آب مخلوط(رقیق کرده ) و بنوشند.

8- دستور شربت نارنج یا بالنگ :

9- آب  بالنگ یا نارنج 400 گرم روی حرارت به قوام در آورده موقع مصرف رقیق کرده و بنوشند.

( رفع تشنگی – مقوی قلب و مغز و مانع سوختن اضافی می شود)

10- شربت سکنجبین + کمی  خرفه  موقع مصرف اضافه گردد

11– آب میوه مثل انار ،سیب ، گلابی ، به

12- میوه ها : مثل خربزه – هندوانه – خیار – انگور – زرد آلوی تازه ، برگ زرد آلو خیسانده در آب – آلبالو( 5/1  ساعت بعد از غذا مصرف شود.)

13_ سبزیجاتی مثل کاهو و برگ خرفه

14   -تخم خرقه خیسانده در دوغ  7 بارو بعدمیل شود.

15   -شربت آلوبخارا

16   -شربت گل سرخ

17  - شربت سیب

-         استحمام در روزه داران در طول روزضعف می آورد بهتر است بین افطار و سحری باشد.

-         حجامت – زالو -    فصد     ممنوع است

-         ورزش ملایم خوب است

-         کسانی که ضعف حافظه دارند 20 عدد مویز سیاه بدون هسته  مصرف کنند.

برای رفع یبوست : 1-هر شب  10 عدد انجیر + 20 عددآلو خشک در یک کاسه آب خیسانده  هنگام سحر بخورند و سحری خیس بکنند   قبل ار خواب بخورند

2- در غذاهای پختی از سبزیجات زیاد استفاده شود.

برای رفع بوی بد دهان: 3 قاشق غذا خوری ترنجبین  در یک لیوان گلاب بحدجوش برسانند + شکر یا عسل شیرین کرده میل نمایند و تا 15 دقیقه بعد چیزی نخورند.

2- یک استکان عرق نعناع + یک استکان گلاب مخلوط و بحد جوش برسانند + یک قاشق غذا خوری تخم بارهنگ +شکر  یا کمی عسل شیرین کرده بعد از سحری میل شود.


١٠:١٥ - سه شنبه ٢٣ تير ١٣٩٤    /    شماره : ٥٢٩٧    /    تعداد نمایش : ١٦٠٦


نظرات بینندگان
این خبر فاقد نظر می باشد
نظر شما
نام :
ایمیل : 
*نظرات :
متن تصویر:
 

خروج